Augusti-träff hos Mathis Kögel

Föreningen Svensk Buckfastavel (FSB) bjuder in till en mini-träff med fokus på drottningodling i Miniplus-kupan.

Vi lyssnar på Achim, en tysk biodlare, som berättar om sin drottningodling och visar hur drottningar odlas i den s.k. miniplus-bikupan.

Han bor utanför Markaryd och har tyskt gesällbrev i yrkesbiodling samt lång erfarenhet av drottningodling och insemination. Föredraget är på tyska med översättning till svenska.

Därefter berättar Mathis Kögel om sin egen verksamhet.

Förutom föredraget kommer styrelsen berätta lite om vad som är på gång i föreningen. Ta även tillfället i akt att prata med odlarkollegor om det gångna året!

Det uppmuntras även att byta stationsdrottningar med varandra ifall man har någon till övers eller vill byta avelsmaterial mellan odlare. Detta är något som vi testar för första gången, skriv i anmälan om du är intresserad att byta drottningar.

Föreningen bjuder på fika! OBS, sista anmälningsdag är den 19:e augusti

Plats: Kögels Biodling, Lillvägen 4, 281 37 Hässleholm

Tid: 21:e augusti 2022, klockan 14:00

Anmälan sker till Håkan Albrektsson på SMS 070-530 45 20 eller mejl: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Fyll gärna i vår enkät när ni parat drottningar på stationerna!

För att öka kunskapen och kvalitén på stationerna har vi nu skapat en enkät för er som parat drottningar på någon av avelsstationerna i år. Enkäten är helt annonym och inga personuppgifter som kan knytas till er samlas in. Ni hittar enkäten via denna länk.

Ökad kontroll angående Amerikansk Yngelröta

Till följd av att amerikansk yngelröta påvisats i västra delarna av Skåne, nära stationen Ven, vill föreningen trycka hårt på att alla som sätter ut drottningar på stationerna är medvetna om gällande skydds- och övervakningszoner. 

I dagsläget påverkas inte någon av föreningens stationer av någon beslutad zon och utsättning/hemtagning kan ske som vanligt. Situationen kan dock förändras snabbt och vi håller oss uppdaterade över hur läget förändras. 

Vi vill att ni som sätter ut drottningar har koll på vad som gäller angående flytt och smittoläge. Därav kommer flyttningstillstånd krävas för biodlare som kommer från områden som kan omfattas av restriktioner och vi vill från föreningens sida återigen upplysa att biodlare kan nekas utsättning ifall exempelvis flyttningstillstånd inte kan uppvisas.

Detta gör vi för att skydda stationerna och drottningodlare mot oavsiktliga smittspridningar.

Håll er uppdaterade om skydds- och övervakningszoner samt vad som gäller på Jordbruksverkets hemsida här

Sommarmöte och kalibreringsträff 2022

Föreningen svensk Buckfastavel inbjuder äntligen medlemmar till årets sommarmöte som startar upp igen. 

Sommarmötet/Kalibreringsträffen kommer återigen vara på Åkulla resort den 9-10:e juli. Medlemmar kommer bjudas på intressanta föreläsningar om såväl avel som testbiodling och allt som här därtill.

Kalibreringsträffen är en viktig del i Buckfasts avelsarbete och ger medlemmar viktig kunskap inom området såväl som det stärker kvalitén inom föreningen genom att vi lär oss bedöma samhällen på ett likvärdigt och konsekvent sätt. Kalibreringsträffen är även en förutsättning för att medverka i testserierna som görs i samarbete med föreningen svensk Buckfast. Ett krav är att den som vill ingå i en testserie deltagit vid en kalibreringsträff eller har visat motsvarande kunskaper de två senaste åren.

 

Program:

Lördag:

12:00 Ankomst och försnack på Åkulla resort

13:00 Lunch - Det serveras raggmunk med olika toppingar. OBS! Ange ev. allergier vid anmälan!

14:00 Föreläsning av Avelsutskottet - Testbiodling, vad är det?

16:00 Fika + tipspromenad

19:00 Grillning och erfarenhetsutbyte

 

Söndag

8:00 Frukost, utcheckning

9:00 Lennart Lilja - Teori, bedömningsprotokoll

10:00 Bedömning av samhällen. Antingen på plats på Åkulla eller ute i någons bigård i närheten. Medhavd fika

13:00 Lunch - Grillbuffé

14:00 Återsamling och genomgång av bedömningsprotokoll

15:00-16:00 Avslutning och hemfärd

 

Pris:

Båda dagarna (föreläsningar, kalibrering samt övernattning)

  • Del i 4-bäddars stuga/Gula villan (finns 21 platser) - 1 200kr
  • Enkelrum (finns 4 platser) - 1 500kr
  • Ställplats för Husbil/Husvagn - 1 100kr

Endast deltagande i föreläsningar/kalibrering

500 kr/dag

 

Anmälan sker till Ida Alfredsson senast den 8:e juni på tel. 070-2485931 eller mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Plats: ÅKULLA FRILUFTSGÅRD 1, 430 16 Rolfstorp

Datum/Tid för samling: Lördag 9:e juli 2022 kl. 12:00

 

Välkommen till Digitalt informationsmöte

Tisdagen den 24/5 anordnar vi en digital informationsträff mellan klockan 19:30 till 21:30. 

Under informationsträffen kommer styrelsen informera om hur det går på stationerna Ven, Vendelsö, Aspö samt Ytterön. Avelsutskottet kommer presentera kort om testserierna och information om sommarträffen kommer även ges.

Vi kommer även prata lite om vad som vi vill göra framåt inom föreningen

 

Länk kommer läggas ut här på tisdag. Ingen föranmälan krävs, följ bara länken för att ansluta till Teams-mötet

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_YzdiNTI4ZjAtZWFmNy00MzliLTk1NzAtNzU5ZWMwODM3OTZk%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%228f658f44-0691-4a8d-97fc-cf4e089ed8b1%22%2c%22Oid%22%3a%22ae86f216-5d27-4351-b228-fee3e399718d%22%7d

Välkomna att lyssna och komma med förslag!

Reducerad kapacitet på Ytterön denna säsong

Nu börjar säsongen närma sig och de flesta parningsstationer har börjat förberedas inför öppnandet. Tyvärr har övervintringen av drönarsamhällena till Ytterön inte varit så lyckad och antalet utsättnigsbara samhällen har minskat. Vi har beslutat att trots detta öppna stationen för att ändå erbjuda det avelsmaterialet som finns. Däremot kommer antalet utsättningar begränsas för att vi ska kunna hålla god kvalité på parningen. 

För de som gärna vill para på Ytterön i år rekommenderar vi att i god tid ta kontakt med stationsföreståndaren (Jan Evertsson) för att reservera utsättningsplatser.

Utsättning av drönarsamhälle på Vendelsö​

Utkörning av drönar material EAN18-225.

Förberedelse för Ven

 Drönarna är på gång på Ven Jor19-004. Nytt material för två år fram över.

 

Nu har äntligen våren kommit och bina har vaknat till liv.

Ordförande och Styrelsen önskar alla en skön Valborg

Hur hittar du till nya stationen Ytterön

Den nya stationen ligger i Karlskrona östra skärgård i motsats till Hasslö som låg i västra skärgården. Man kan utgå från ett samhälle som heter Jämjö som ligger nordost om Karlskrona, samhället delas av Väg E22. I Jämjö tar man vägen mot Torhamn och kör denna 9,8 km tills man kommer fram till en vägkorsning som visar höger mot Yttre Park och symbol med färjeläge. Denna väg följer man ca 3 km, ny skylt med Yttre Park visar högersväng. Cirka 300 m senare är man framme vid linfärjan som avgår var 15:de minut och är utan avgift. Man kör rakt fram ca 800 m och på höger sida ligger stationen intill skylt med Hästholmen Ytteröns naturreservat.

Vi ses/ Janne

skylt ytteron

 

Ytteron map

Koordinaterna
56.091104. 15.771398

Stationsinfo


På grund av dålig utveckling av en del drönarsamhälle så har avelskommittén beslutat att förskjuta öppningen av stationerna en vecka.
Aspö och Ytterön öppnar 8 juni, Ven öppnar 9 juni och Vendelsö öppnar den 10 juni.
Tag kontakt med respektive stationsföreståndare innan utsättning.

Avelskommittén