Den 7-8 juli möttes ett glatt gäng avelsintresserade biodlare med respektive på Buckfastföreningens årliga sommarmöte som denna gång hölls på idylliska Åkulla Friluftsgård i Rolfstorp. Jag följde med som respektive till min sambo som är biodlare och detta var mitt första möte med Buckfast-föreningen.

Mötet inleddes av ordförande Eva Castell som hälsade alla välkomna och samtliga deltagare gavs möjlighet att presentera sig. Efter detta fick vi bekanta oss vidare med varandra över lunch i Åkullas egen restaurang med utsikt över Yasjön. Under eftermiddagen fördes en öppen diskussion om biodling och föreningsverksamhet som avslutades med kaffetår och kaka.
På kvällen samlades vi vid strandkanten för tipsrunda och grillning. Elisabeth Nilsson hade tillagat en fantastisk potatissallad och marinerat gudomlig schnitzel som grillades av Henrik Schiöler. Kvällen bjöd på gott umgänge med såväl nya insikter och förvärvad kunskap som av många goda skratt.

På söndagen begav vi oss i samlad trupp till Evald Corneliusson i Skällinge för kalibrering som hölls av Olle Andersson och Lennart Lilja. Vi indelades i grupper och varje grupp tilldelades en av Evalds bikupor för bedömning av bl.a. temperament, svärmtröghet, fruktsamhet och kalkyngel samt färg av drönare och arbetsbin. För mig som inte tidigare deltagit i biodlarverksamhet gavs jag ett ypperligt tillfälle att få bekanta mig med bin samtidigt som jag var omgiven av erfarna biodlare som välvilligt delade med sig av sin kunskap. Avslutningsvis demonstrerades hur man med florsocker undersöker grad av varroa-angrepp.

Efter detta återvände vi till Åkulla friluftsgård för gemensam lunch och för vidare diskussion innan vi till slut sammanfattade och avslutade mötet.

Helgen lämnade mig med en nyfikenhet och lust att lära mer. Jag har fått en inblick i Buckfastföreningens fina sammanhållning och gedigna erfarenhet samt inte minst imponerande driv för att utveckla Buckfastbin vidare.

Jennie Johansson

Samling och gruppindelning inför kalibrering. Ordföranden Eva Castell ses till vänster i bild.Samling och gruppindelning inför kalibrering. Ordföranden Eva Castell ses till vänster i bild.

Lennart Lilja i grön tröja assisterar vår grupp samtidigt som han passar på att samla bin till Varroa-testet.Lennart Lilja i grön tröja assisterar vår grupp samtidigt som han passar på att samla bin till Varroa-testet

Varje grupp tilldelades en bikupa

Varje grupp tilldelades en bikupa

Demonstration av Varroa-testet.

Demonstration av Varroa-testet.
Demonstration av Varroa-testet. Kjell Nilsson i gul overall till vänster i bild skakar bin och florsocker.

Demonstration av Varroa-testet. Kjell Nilsson i gul overall till vänster i bild skakar bin och florsocker.